Mijn CV

Robijn Tilanus is improvisatiecoach, auteur, componist en improvisatiepianist. Zij wordt gezien als een van de meest inspirerende en vernieuwende muziekpedagogen van dit moment. Op zevenjarige leeftijd begon ze met pianospelen. Ze volgde lessen bij o.a. Jan Wijn, Willem Brons, Ramón Valle, Jet Röling en Frank Mol. Naast het Staatsexamen Klassiek Piano behaalde ze ook het Doctoraalexamen Biologie.

Robijn Tilanus

Improvisatie coach

Robijn Tilanus heeft honderden trainingen, masterclasses, lezingen en workshops gegeven over improvisatie en harmonieleer, in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Portugal, Tsjechië, Slovenië, Finland en IJsland.

Zij is oprichter en eigenaar van de Improvisatie Academie. Daar verzorgt zij o.a. de erkende Opleiding tot Improvisatiecoach. Met haar boeken en trainingen heeft zij inmiddels vele duizenden mensen geïnspireerd om te gaan improviseren.

Bekijk trainingen >

Auteur

Robijn Tilanus verwierf internationale bekendheid met haar boek over harmonieleer KWINTessens – een praktische benadering van de harmonieleer, via improviseren aan de piano, luisteren, spelen, zingen, componeren.

Dit boek werd o.a. ‘een uniek meesterwerk’ genoemd (door Maarten ‘t Hart in Vrij Nederland). Het is inmiddels in de zevende druk. Er zijn zo’n 20.000 exemplaren van verkocht. Er verschenen een Duitse en een Engelse vertaling.

Daarnaast schreef zij een boek over improviseren: VRIJ SPEL – de zeven facetten van improviseren, een gids voor iedereen die vrij wil leren musiceren. Dit boek vormt de basis van veel van haar trainingen.

In 2019 verscheen haar derde boek: Klankduiken – moeiteloos musiceren voor iedereen in dertig seconden per dag. Dit boek helpt je om altijd elke toon met aandacht te spelen. En je weet: ‘Aandacht maakt mooi’.

De drie boeken vormen samen een trilogie: ‘musiceren via hart – handen – hoofd’.

Bekijk boeken >

Componist

De compositiebundel Again and again is van Robijn Tilanus’ hand. Met korte, eenvoudige composities voor piano solo. Met een uitnodiging tot improvisatie.
De coronatijd heeft Robijn aangegrepen om weer eens voluit voor het componeren te gaan. In de herfst van 2020 kwam er een cd uit met twaalf nieuwe composities, gespeeld door haarzelf: de cd Rubato.

Bekijk composities >

Improvisatiepianist

Robijn Tilanus treedt regelmatig op als improvisatiepianist. Ze heeft haar eigen stijl van pianospelen. Daarin zijn invloeden te herkennen van klassieke muziek en minimal music, met een vleugje salsa, pop, jazz, tango, reggae en Afrikaans. Naast de piano speelt zij altviool, viool, altblokfluit, djembé, cajon, conga, bongo’s en marimba.

Bekijk optredens >

Interview in ‘El Maestro’ (klik hier en de letters worden groot): 
Over Robijn Tilanus interview el Maestro pagina 1
Over Robijn Tilanus interview el Maestro pagina 2
Over Robijn Tilanus interview el Maestro pagina 3
Over Robijn Tilanus interview el Maestro pagina 4