Pianoles Amsterdam

Over Robijn Tilanus

Robijn Tilanus is improvisatiecoach, auteur, componist en improvisatiepianist. Zij wordt gezien als een van de meest inspirerende en vernieuwende denkers op het gebied van muziekonderwijs van dit moment.

Op zevenjarige leeftijd begon ze met pianospelen. Ze volgde lessen bij o.a. Jan Wijn, Willem Brons, Ramón Valle, Jet Röling en Frank Mol. Naast het Staatsexamen Klassiek Piano behaalde ze ook het Doctoraalexamen Biologie.

 

Improvisatie coach

Robijn Tilanus heeft honderden trainingen, masterclasses, lezingen en workshops gegeven over improvisatie en harmonieleer, in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Portugal, Tsjechië, Slovenië, Finland en IJsland. Zij is oprichter en eigenaar van de Improvisatie Academie. Daar verzorgt zij o.a. de erkende Opleiding tot Improvisatiecoach. Met haar boeken en trainingen heeft zij inmiddels vele duizenden mensen geïnspireerd om te gaan improviseren.

Auteur

Robijn Tilanus verwierf internationale bekendheid met haar boek over harmonieleer: KWINTessens – een praktische benadering van de harmonieleer, via improviseren aan de piano, luisteren, spelen, zingen, componeren. Dit boek werd o.a. ‘een uniek meesterwerk’ genoemd (door Maarten ’t Hart in Vrij Nederland). Het is inmiddels in de zesde druk. Er zijn zo’n 20.000 exemplaren van verkocht. Er verschenen een Duitse en een Engelse vertaling.

Daarnaast schreef zij een boek over improviseren: VRIJ SPEL – de zeven facetten van improviseren, een gids voor iedereen die vrij wil leren musiceren.

 

Componist

De compositiebundel Again and again is van haar hand. Met korte, eenvoudige composities voor piano solo. Met een uitnodiging tot improvisatie. (Daarnaast heeft zij nog veel meer gecomponeerd, maar dat is op dit moment nog niet verkrijgbaar.)

 

Improvisatiepianist

Robijn Tilanus treedt regelmatig op als improvisatiepianist. Ze heeft haar eigen stijl van pianospelen. Daarin zijn invloeden te herkennen van klassieke muziek, salsa, new age, pop, jazz, tango, reggae en minimal music. Naast de piano speelt zij altviool, viool, altblokfluit, djembé, cajon, conga, bongo’s en marimba.

 

Robijn Tilanus woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen.

0