Wat is klankduiken®?

Klankduiken noem ik het. Je kent het vast wel van optredens van grote muzikanten. Die beginnen te spelen, en meteen bij de eerste toon voel je dat zij een zijn met hun klank, dat ze diep in hun muziek zitten, dat ze helemaal in contact zijn met hun instrument, oftewel: dat ze in flow zijn. Dat is magisch. Dat raakt.

Misschien denk je dat zoiets alleen voor grote muzikanten is weggelegd. Dat dit een kwestie is van jarenlang uren en uren studeren. Of dat je buitengewoon veel muzikaal talent moet hebben, hiervoor. Maar dan vergis je je. Iedereen die dat graag wil, kan leren klankduiken.

Misschien speel je al jarenlang een instrument, maar heb je nog nooit een echte klankduik gemaakt. Of misschien heb je wel een keer of een paar keer meegemaakt dat je je een voelde met je klank, met je instrument, met je muziek, misschien heb je wel een paar keer ervaren hoe magisch musiceren kan zijn, maar dat was dan min of meer per ongeluk: het was een uitzondering, je hebt er geen vat op dat dat gebeurt, laat staan dat je zo’n ervaring elke dag beleeft.

Dan is deze cursus iets voor jou.

 

Mindfulness voor musici

In deze cursus leer je alles over klankduiken®. Het leert je om bij de eerste toon die je speelt in flow te raken, om vervolgens in die flow te blijven, en om de magie van het musiceren en de vreugde van het een zijn met je instrument te ervaren. Elke dag. Dat is namelijk gewoon iets dat je kunt trainen.

En het leuke is: dat kost nauwelijks tijd. Een klankduik hoeft niet langer dan pakweg 30 seconden te duren. Net als een duik in het water. Klankduiken is een zeer krachtige training in aandacht geven. Een soort mindfulness voor musici.

Klankduiken® is een nieuwe, simpele methode, die iedereen kan leren, ook als je nog nooit een instrument gespeeld hebt. In deze cursus word je bij de hand genomen en leer je stap voor stap hoe ook jij kunt leren klankduiken.

 

Dagelijks klankduiken

Dagelijks klankduiken heeft een enorm effect op je musiceren. Zonder dat je uren hoeft te oefenen, ga je veel mooier en muzikaler spelen. Je klank krijgt veel meer zeggingskracht. De kans dat je anderen raakt met je spel, wordt veel en veel groter. Je muziek wordt veel intenser. Daarnaast heeft een dagelijkse klankduik ook een krachtig, positief effect op de rest van je dag: het werkt door in je leven. De aandacht en de flow die je traint bij het dagelijkse klankduiken, neem je mee. Klankduiken is een bron van levensvreugde.

De heerlijke effecten van klankduiken verkrijg je vooral wanneer je werkelijk dagelijks klankduikt. De ervaring leert dat het in de praktijk niet altijd meevalt om klankduiken tot een dagelijkse gewoonte te maken. Daarom in deze cursus ook aandacht voor de vraag: “Hoe krijg je het klankduiken in je systeem?”

Na een klankduik kun je kiezen: ga ik door met musiceren of stop ik? Beide is goed. Je doet waar je zin in hebt. In deze cursus leer je ook hoe je na een klankduik dóór kunt gaan met musiceren, oftewel kunt ‘klankduiken en verder zwemmen’: hoe een klankduik kan uitgroeien tot een volledige improvisatie. Je leert om de intensiteit die je getraind hebt met je klankduik, mee te nemen naar een langere improvisatie.

 

Opzet van de cursus klankduiken®

De cursus klankduiken bestaat uit:
– drie keer een gezamenlijke training van vier uur
– het boek KLANKDUIKEN (dat ik op dit moment aan het schrijven ben)
– tips om thuis verder te gaan.

Bij de meeste mensen duurt het pakweg 40 dagen, voordat een nieuwe gewoonte werkelijk een nieuwe gewoonte is geworden. Daarom omvat de cursus (ruim) 40 dagen in totaal: tussen de trainingen zit steeds drie à vier weken.

De gezamenlijke trainingen worden gegeven in een kleine groep (minimaal vier, maximaal zes personen). De locatie is Darwinplantsoen 17 in Amsterdam. De docent is Robijn Tilanus. De cursus start twee keer per jaar: in het voorjaar en in de herfst.

De cursus klankduiken is een cursus op HBO-niveau: er wordt van je verwacht, dat je minimaal op HBO-niveau kunt functioneren. Daarbij gaat het vooral om denkniveau, en minder om diploma’s.

De huiswerkbelasting van de cursus: minimaal wordt er van je verwacht, dat je elke dag ten minste één keer een klankduik maakt. Dat betekent dus een studiebelasting van ten minste 30 seconden per dag.

De kosten van de cursus bedragen € 295,-. (Dat is exclusief BTW. De Improvisatie Academie is erkend door het CRKBO, en is daardoor vrijgesteld van BTW voor professionals en muziekprofessionals-in-spé. Ook als je 21 bent of jonger, ben je vrijgesteld van BTW. In alle andere gevallen komt er nog 21 % BTW bij.) Als je de cursus dolgraag wilt doen, maar je kunt je de kosten echt niet permitteren, neem dan contact met mij op. We gaan dan samen naar een oplossing zoeken. De kosten mogen nooit een belemmering zijn wanneer je je dromen wilt verwerkelijken!

 

Meer informatie en aanmelding

Als je denkt: ‘Die cursus klankduiken is misschien wel iets voor mij, maar ik weet het niet zeker’, bel me dan voor een informatief gesprek. Je kunt me dan al je vragen stellen, en samen kunnen we onderzoeken of de cursus inderdaad geschikt is voor jou – of niet. Ik vind het belangrijk dat je een zo helder mogelijk beeld hebt van de cursus, voordat je eraan begint. En ik van mijn kant wil ook graag een zo helder mogelijk beeld hebben van jouw wensen en verwachtingen. Mocht je tijdens of na dat gesprek je aan willen melden, dan kan dat. Aanmelding gaat altijd gepaard met een telefoongesprek.

Hartelijke groet,

Robijn Tilanus, 06 400 66 402, impro@robijntilanus.nl

 

0