Cursus

Klankduiken

Persoonlijke begeleiding

Volledige aandacht voor
elke deelnemer

Innovatief lesmateriaal

Bekijk improviseren met een geheel nieuwe blik

Deskundig

Meer dan 25 jaar
ervaring met het
begeleiden van musici

Geregistreerde training

De training voldoet aan de CRKBO kwaliteitseisen

Wat is klankduiken®?

Klankduiken is een kort stukje muziek improviseren van pakweg dertig seconden en daar intens naar luisteren. Ondanks haar kortheid heeft een klankduik zeggingskracht en het vermogen om mensen te raken.

Een klankduik kan uit meerdere tonen bestaan, maar ook één toon kan voldoende zijn. De clou van klankduiken is, dat je die ene toon (of die meerdere tonen) met je hele hebben en houden speelt. Met een enorme intensiteit en aandacht.

Daardoor verandert er iets in je bewustzijn. Je leervermogen neemt sterk toe. Je betrokkenheid bij je muziek wordt vergroot, je wordt één met je muziek. Door dit dagelijks te trainen, ga je veel mooier spelen. Je podiumvertrouwen neemt toe. Je leert om moeiteloos te musiceren.

gitarist zit in de flow tijdens een optreden

mevrouw zit in de muziek terwijl ze een fluit bespeelt

Voor wie?

Klankduiken kan op elk muzikaal niveau. Gevorderde muzikanten zullen merken dat hun muziek veel meer zeggingskracht krijgt. En als je nog nooit gemusiceerd hebt, dan kan de klankduik een prachtig begin zijn van een levenslange muzikale reis.

Mindfulness voor musici

In deze cursus leer je alles over klankduiken. Het leert je om bij de eerste toon die je speelt in flow te raken, om vervolgens in die flow te blijven, en om de magie van het musiceren en de vreugde van het een zijn met je instrument te ervaren. Elke dag. Dat is namelijk gewoon iets dat je kunt trainen.

En het leuke is: dat kost nauwelijks tijd. Een klankduik hoeft niet langer dan pakweg 30 seconden te duren. Net als een duik in het water. Klankduiken is een zeer krachtige training in aandacht geven. Een soort mindfulness voor musici.

Klankduiken is een nieuwe, simpele methode, die iedereen kan leren, ook als je nog nooit een instrument gespeeld hebt. In deze cursus word je bij de hand genomen en leer je stap voor stap hoe ook jij kunt leren klankduiken.

vrouw gebruikt mindfulness om beter te musiceren
mevrouw musiceert moeiteloos met haar harp

Voordelen van klankduiken

Dagelijks klankduiken heeft een enorm effect op je musiceren. Zonder dat je uren hoeft te oefenen zul je het volgende ervaren tijdens het musiceren:

Je gaat veel mooier en muzikaler spelen.

Je klank krijgt veel meer zeggingskracht.

De kans dat je anderen raakt met je spel, wordt veel en veel groter.

Je muziek wordt veel intenser.

Daarnaast heeft een dagelijkse klankduik ook een krachtig, positief effect op de rest van je dag: het werkt door in je leven. De aandacht en de flow die je traint bij het dagelijkse klankduiken, neem je mee. Klankduiken is een bron van levensvreugde.

Dagelijks klankduiken

De heerlijke effecten van klankduiken verkrijg je vooral wanneer je werkelijk dagelijks klankduikt. De ervaring leert dat het in de praktijk niet altijd meevalt om klankduiken tot een dagelijkse gewoonte te maken. Daarom is in deze cursus ook aandacht voor de vraag: “Hoe krijg je het klankduiken in je systeem?”

Na een klankduik kun je kiezen: ga ik door met musiceren of stop ik? Beide is goed. Je doet waar je zin in hebt. In deze cursus leer je ook hoe je na een klankduik dóór kunt gaan met musiceren, oftewel kunt ‘klankduiken en verder zwemmen’: hoe een klankduik kan uitgroeien tot een volledige improvisatie. Je leert om de intensiteit die je getraind hebt met je klankduik, mee te nemen naar een langere improvisatie.

mevrouw is bezig met haar dagelijkse klankduik
man doet een klankduik terwijl hij musiceert achter zijn piano

Startdatum

De eerst volgende cursus start in
januari 2022

Aantal plaatsen vrij:
2 plaatsen

checklist

Opzet van de cursus klankduiken

  • drie keer een gezamenlijke training van vier uur
  • tips om thuis verder te gaan.
lesboek
vrouw doet een klankduik van 30 seconden achter haar piano

Studiebelasting

Bij de meeste mensen duurt het pakweg 40 dagen voordat een nieuwe gewoonte wérkelijk een nieuwe gewoonte is geworden. Daarom omvat de cursus (ruim) 40 dagen in totaal: tussen de trainingen zit steeds drie à vier weken.

De huiswerkbelasting van de cursus: minimaal wordt er van je verwacht dat je elke dag ten minste één keer een klankduik maakt. Dat betekent dus een studiebelasting van ten minste 30 seconden per dag.

Wat vinden de cursisten?

Vóór ik leerde klankduiken, voelde ik mij achter mijn instrument altijd alsof ik achter de bus aan het aanrennen was. Ik zat vol stress en voelde me nooit goed genoeg. Sinds ik elke dag een klankduik maak, heb ik het gevoel alsof ik in een limousine zit terwijl ik pianospeel.

Marjo Laine

Pianiste

Mijn vioolleerlingen zijn – door te klankduiken – veel intenser gaan luisteren. Daardoor is hun klank technisch enorm verbeterd.Saskia Rozeveld

Improvisatiecoach en viooldocent

Nu ik sinds een paar weken elke dag een klankduik maak, is mijn spel veranderd. Ik zit nu IN de toon.

Nicolette Verkooij

Gitariste en gitaardocent

Mijn dagelijkse klankduik heeft me veel meer zelfvertrouwen gegeven. Daardoor durf ik veel meer. Ook op het podium.

Marie-José Didderen

Celliste en cello-docente

Wat kost de cursus?

Lesgeld

De kosten van de cursus bedragen € 295,-. De Improvisatie Academie is erkend door het CRKBO, en is daardoor vrijgesteld van BTW.

Alternatief?

Als je de cursus dolgraag wilt doen, maar je kunt je de kosten echt niet permitteren, neem dan contact met mij op. We gaan dan samen naar een oplossing zoeken. De kosten mogen nooit een belemmering zijn wanneer je je dromen wilt verwerkelijken!

Robijn Tilanus geeft les tijdens een cursus klankduiken

Meer informatie en aanmelding

Als je denkt: ‘Die cursus klankduiken is misschien wel iets voor mij, maar ik weet het niet zeker’, bel me dan voor een informatief gesprek. Je kunt me dan al je vragen stellen, en samen kunnen we onderzoeken of de cursus inderdaad geschikt is voor jou – of niet. Ik vind het belangrijk dat je een zo helder mogelijk beeld hebt van de cursus, voordat je eraan begint. En ik van mijn kant wil ook graag een zo helder mogelijk beeld hebben van jouw wensen en verwachtingen. Mocht je tijdens of na dat gesprek je aan willen melden, dan kan dat. Aanmelding gaat altijd gepaard met een telefoongesprek.

Ik ben telefonisch bereikbaar op 06 400 66 402. Mailen kan ook naar robijntilanus@gmail.com. Wil je liever dat ik je opbel? Dat kan! Klik op de knop hieronder en ik zal je zo snel mogelijk terug bellen.

FAQ

Voor welke instrumenten is de cursus geschikt?

Je kan deelnemen met elk instrument. Er worden geen instrumenten uitgesloten.

Waar vindt de cursus plaats?

De locatie van de cursus is: Darwinplantsoen 17 in Amsterdam.

Hoe vaak per jaar start de cursus klankduiken?

De cursus start één keer per jaar: in januari.

Hoeveel deelnemers doen er mee aan een cursus klankduiken?

De gezamenlijke trainingen worden gegeven in een kleine groep (minimaal vier, maximaal zes personen).

0