Jaartraining

Vrij Spel

Binnen één jaar leren improviseren

aandacht voor elke deelnemer

Persoonlijke begeleiding

Volledige aandacht voor elke deelnemer

innovatief lesmateriaal

Innovatief lesmateriaal

Bekijk improviseren met een geheel nieuwe blik

deskundige instelling

Deskundig

Meer dan 25 jaar ervaring met het begeleiden van musici

logo crkbo geregistreerde instelling

Geregistreerde training

De training voldoet aan de CRKBO kwaliteitseisen

Waarom improviseren?

Veel mensen willen leren om moeiteloos te musiceren. Logisch: moeiteloos musiceren is geweldig! Het is heerlijk om achter je instrument te gaan zitten en even helemaal van de wereld te zijn. Om als het ware vleugels te krijgen. Om, wanneer iemand aan je vraagt: ‘improviseer eens iets’, rustig achter je instrument plaats te nemen en iets te laten horen waar de ander van geniet – en jij ook! Dat alles is ongelofelijk fijn.

ervaren musicus improviseert melodieuze muziek op zijn fluit

Ook jij kan improviseren

Improviseren is heerlijk om te doen. Misschien denk je: ‘Leuk, maar helaas, mij lukt dat niet’. Dan heb ik goed nieuws voor je. Iedereen kan leren improviseren!

Bij veel mensen slaapt hun improvisatietalent. Gewoon, omdat je dat gebied in jezelf nooit verkend hebt. Misschien omdat de muziekdocent die jou les gaf, geen aandacht gaf aan improviseren? Geeft niet! Het is nooit te laat om te beginnen met improviseren. Je talent slaapt wellicht nog, maar het is er wel!

Voor wie?

De jaartraining Vrij Spel is bedoeld voor iedereen die een instrument bespeelt op enigszins gevorderd niveau (en die dus geen totale beginner meer is), en die niet of vrijwel niet kan improviseren – maar die daar wél naar verlangt.

gevorderde musicus improviseert op haar viool

Wat leer je?

1. Improviseren


In deze jaartraining leer je improviseren. Je gaat ontdekken hoe heerlijk het is om te improviseren. Ook leer je om je vrij te uiten op je instrument in jouw eigen, unieke stijl.

2. Harmonieleer


Je krijgt de basisbeginselen van de harmonieleer onder de knie, en leert ze toepassen in je improvisaties. Hierdoor gaan je improvisaties nog beter klinken!

3. Mentaliteit


Ook de mentale kant komt aan bod: in het nu zijn, vanuit je hart spelen, zelfvertrouwen en lef.

Startdatum

De eerst volgende training start op
15 maart 2024

Aantal plaatsen vrij:
VOLGEBOEKT

checklist

Opzet van de jaartraining

  • Vijf keer een gezamenlijke training van een hele dag (= pakweg zes uur training, plus pakweg een uur pauze waarin een lunch geserveerd wordt)
  • Drie trainingsboeken
  • Gratis toegang tot al mijn video-trainingen
  • Tips en inspiratie-opdrachten om thuis verder te gaan
lesboek

Testimonials

Wat ik bij jou gevonden heb, is voor mij van onschatbare waarde. Er is een deur open gegaan naar een wereld die heel veel voor mij betekent.

ellen de knijff over de jaartraining vrij spel

Ellen de Knijff

Pianiste

Je bent een fantastische docent, met zoveel liefde voor je vak en voor de muziek: heel inspirerend. Je wijze van terugkoppeling vind ik heel gaaf.

fons van dijk over de jaartraining vrij spel

Fons van Dijk

Fluitist

Ik heb geweldig veel geleerd: onder andere speelplezier, klankduiken, en vertrouwen in wat er komt (dus los leren laten). Ik speel nu veel mooiere klanken dan vóór de jaartraining. Ik heb bewondering voor je didactische aanpak: altijd positieve feedback, steeds goed inzoomen op wat ik/we aankunnen. Wat een cadeautjes heb je ons gegeven. Duizend maal dank!

nelly oudshoorn over de jaartraining vrij spel

Nelly Oudshoorn

Pianiste en componiste

Lieve Robijn, enorm bedankt voor je aandachtige, opbouwende en inspirerende workshops! Ik ging er altijd met plezier heen en geïnspireerd weer naar huis. Mooi hoe je altijd de drempel weet te verlagen als je merkt dat iets ingewikkeld is. Ook fijn: de positief opbouwende insteek.

alijd bunge over de jaartraining vrij spel


Alijd Bunge

Celliste

De jaartraining heeft mij enorm gestimuleerd om mijn eigen muzikaliteit te ontdekken en daarop te vertrouwen bij het improviseren. Daardoor ben ik ook mooier en met meer aandacht gaan spelen bij niet-improvisatie muziek. Ik geniet veel meer van mijn instrument en de muziek die ik daarmee maak. Heel fijn en stimulerend. Robijn, hartelijk dank!

gerard zwetsloot over de jaartraining vrij spel

Gerard Zwetsloot

Violist

Erg leuk en inspirerend om zo met elkaar – al spelende en musicerende, al klankduikend – steeds meer te horen en begrijpen van die wonderlijke taal van de muziek.

mariette wiebenga over de jaartraining vrij spel

Mariëtte Wiebenga

Pianiste

Een fantastische cursus. Vanaf de allereerste bijeenkomst creëerde je een veilige sfeer, daardoor ontstond een heel fijn leerklimaat. Ik heb door de cursus de weg gevonden naar mijn eigen muziek.

Wim Vleeskens

Coach

Vroeger dacht ik: ‘Ik kan niet improviseren, dat is veel te eng voor mij!’ Maar in deze cursus heb ik me geen moment bang of onzeker gevoeld, de setting was helemaal veilig. Ik heb geleerd dat ik wél kan improviseren, en dat het ook klein mag zijn, dat dat ook goed is. En: dat er zó veel mogelijkheden zijn 🙂

Marca Hanegraaff

Pianodocente

Heel knap hoe jij precies ziet wat iedereen persoonlijk nodig heeft om verder te kunnen komen. Het klankduiken vond ik heel verrassend, leuk, mindfulnessachtig, fijn en interessant. Ik ben heel blij met deze cursus.


Elske Schouten

journalist

Robijn is heel inspirerend, met heel veel wijsheid, en met een enorm enthousiasme! De cursus heeft voor mij ook therapeutisch gewerkt: ik ben erdoor in contact gebracht met mij eigen muzikale bron, die er altijd is. Een kado’tje!


Geke van Schuppen

Pianiste

Wat kost de jaartraining?

Lesgeld

De kosten van de jaartraining Vrij Spel bedragen € 975,-. Dit is voor de vijf gezamenlijke trainingsdagen (inclusief lunch), de drie trainingsboeken, en de tips en inspiratie-opdrachten om thuis verder te gaan. Plus een jaar lang gratis toegang tot al mijn video-trainingen. De Improvisatie Academie staat geregistreerd bij het CRKBO en is daardoor vrijgesteld van BTW.

Trainingsboeken

De drie trainingsboeken Vrij Spel, KWINTessens en Klankduiken zijn bij de kosten van de jaartraining inbegrepen. Als je deze boeken al in je bezit hebt, kun je desgewenst €25,- per boek korting krijgen op de jaartraining.

Korting?

Als je de jaartraining heel erg graag wilt gaan doen, maar je kunt je de kosten niet permitteren, neem dan contact met ons op. Als de jaartraining jouw droom is, dan vinden wij dat de kosten geen belemmering mogen zijn voor jou om je droom te realiseren…!

Robijn Tilanus geeft les tijdens een jaartraining vrij spel

Meer informatie en aanmelding

Omdat ik graag wil dat je echt blij wordt van de jaartraining en dat de jaartraining helemaal aan je verwachtingen voldoet, houd ik altijd een telefonisch intake-gesprek als je overweegt om je aan te melden. In dat gesprek kun je me al je vragen stellen en samen onderzoeken we of de jaartraining inderdaad geschikt is voor jou – of niet. De uiteindelijke aanmelding vindt daarna plaats per mail.

Direct contact opnemen? Prima! Mijn nummer is 06 400 66 402 en mijn mailadres is [email protected].

FAQ

Voor welke instrumenten is de jaartraining geschikt?

Je kan deelnemen met elk instrument. Er worden geen instrumenten uitgesloten. Ook zangers kunnen meedoen.

Waar vindt de jaartraining plaats?

De jaartraining vindt plaats op de deel van onze woonboerderij. Adres: Dorpsstraat 39, Uffelte (Zuid-West Drenthe; bij Meppel). Op honderd meter lopen van het Holtingerveld, een schitterend natuurgebied met bos, heide, zandverstuivingen, vennetjes en twee hunebedden.

Op welk tijdstip worden de trainingsdagen gegeven?

De trainingsdagen worden gegeven op werkdagen van 10.30 tot 17.30 uur. Halverwege de trainingsdag is er pakweg een uur pauze, waarin een lunch geserveerd wordt.

Hoeveel cursisten nemen deel per jaartraining?

Het aantal cursisten bedraagt minimaal vier en maximaal zes.

Hoe vaak wordt de jaartraining gegeven?

Eén of twee keer per jaar start er een nieuwe jaartraining: meestal in september of in januari, afhankelijk van mijn agenda en mijn andere projecten.

Ik kom van ver. Half elf aanwezig zijn is voor mij wel erg vroeg…! Kan dat anders?

Als je van ver komt, dan bieden wij voor jou de mogelijkheid om de avond van tevoren al te komen, en bij ons te logeren (op deze manier kun je er ook een heerlijke Drenthe-twee-daagse van maken…) We hebben in onze woonboerderij logeerruimte voor twee cursisten. Dekens en dekbedden zijn aanwezig; neem zelf je eigen laken en dekbedovertrek mee. Kom je met je eigen camper of tent? Er is volop kampeergelegenheid op ons terrein.

Ik heb speciale dieet-wensen. Kan de kok daar rekening mee houden?

Jazeker! Geef jouw dieetwensen dan graag ruim van tevoren per email aan ons door.