Wil jij improviseren leren? Lijkt het jou geweldig om achter je instrument te gaan zitten, en om dan zomaar te kunnen spelen wat er in je opkomt, zonder noten – helemaal puur vanuit jouw eigen gevoel van het moment zelf? Dat kan. Dat kan je leren. Want iedereen kan leren improviseren.

Hoezo: iedereen kan leren improviseren?

Het lijkt misschien vreemd: dat iedereen zou kunnen leren improviseren. Maar eigenlijk is het heel logisch. Want ga maar na. Je bent je hele leven al aan het improviseren met gesproken taal. Vrijwel elke zin die je uitspreekt, ben je ter plekke aan het improviseren. Je hebt dus een mega-improvisatietalent op het gebied van de gesproken taal. Als je daarnaast ook nog ‘iets hebt’ met muziek (en dat heb je, anders zou je dit niet lezen), dan kan het haast niet anders, dan dat je ook op het gebied van de muziek een improvisatie-talent hebt.

Misschien slaapt jouw talent. Dat kan. Dan zijn er minimaal twee opties om jouw talent wakker te maken. Met een workshop, of met een boek. Improvisatiecoach Robijn Tilanus geeft al meer dan twintig jaar improvisatieles. Met haar boeken, workshops, lezingen en privélessen heeft zij inmiddels vele duizenden mensen leren improviseren.

Improviseren leren met het boek VRIJ SPEL

Het boek VRIJ SPEL De zeven facetten van improviseren – een gids voor iedereen die vrij wil leren musiceren is een echte aanrader voor iedereen die wil leren improviseren. In heldere, duidelijke taal vertelt improvisatiecoach Robijn Tilanus je alles over improviseren. Het boek staat vol met vele tips, anekdotes, wetenswaardigheden en improvisatie oefeningen waar je direct mee aan de slag kunt gaan. VRIJ SPEL telt 272 pagina’s en is gedrukt op FSC papier van verantwoorde herkomst. Op de bijgevoegde cd worden de improvisatieopdrachten verklankt door Robijn Tilanus, met Ramón Valle, Oene van Geel, Wim Lohy, Ernesto Arrendell en Jolanda Miedema. Meer lezen over het boek VRIJ SPEL? Het boek VRIJ SPEL bestellen? Klik hier.

Improviseren leren door een workshop

Ben je op zoek naar een workshop waarin je leert improviseren? Dan is de Jaartraining VRIJ SPEL – binnen één jaar leren improviseren waarschijnlijk iets voor jou. In een kleine groep ga je alle facetten van het improviseren leren. Van timing tot opbouw, van samenspel tot klankvorming en nog veel meer. Ook de psychologische kant van het improviseren komt aan bod. Want improviseren is ook een kwestie van lef, van jezelf durven laten zien en horen. Meer lezen over de Jaartraining VRIJ SPEL? Klik hier.