Harmonieleer wordt door veel leerlingen van het conservatorium gezien als één van de moeilijkste vakken. En het wordt niet alleen moeilijk gevonden. Ook saai. Veel leerlingen zien tegen de harmonieleerles op, en zijn blij als de les voorbij is: dan kunnen ze weer ‘gewoon lekker spelen’. En dat is jammer. Want het kan juist ontzettend leuk en interessant zijn! Maar dan moet het wel duidelijk uitgelegd worden.

Een uniek boek

Gelukkig is er over harmonieleer een uniek boek op de markt. Het heet ‘KWINTessens: een praktische benadering van de harmonieleer via improviseren aan de piano, luisteren, spelen, zingen, componeren’ en is geschreven door Robijn Tilanus. In dit boek wordt de harmonieleer heel helder en duidelijk uitgelegd. Aan de hand van talloze eenvoudige improvisatieoefeningen.

Telkens wanneer je iets nieuws leert, is er een improvisatieoefening waarin je het geleerde je helemaal eigen kunt maken. Zo blijft je kennis niet ‘in je hoofd steken’, maar gaat het via je hart naar je handen. Op deze manier ga je het veel beter begrijpen: het wordt een onderdeel van je systeem. En last but not least: het wordt zo veel leuker!

harmonieleer boek KWINTessens

Harmonieleer: waarom eigenlijk?

Waarom is harmonieleer eigenlijk van belang voor elke muzikant?
Nou: kennis van de harmonieleer maakt dat je muziek beter gaat begrijpen. Daardoor kun je veel gemakkelijker met andere muzikanten mee improviseren, je kunt gemakkelijker van blad spelen, je kunt leren transponeren (een compositie in een andere toonsoort spelen), je leert componeren, op een vrijere en meer bewuste manier kom je ‘boven de muziek te staan’, uit je hoofd spelen wordt veel en veel eenvoudiger, ‘fouten’ kun je veel beter camoufleren, je leert componisten begrijpen. Harmonieleer is zo’n beetje de grammatica van de muziek: als je de grammatica kent, is dat een enorme steun in de rug om de taal goed te leren spreken…

De pers over KWINTessens

KWINTessens van Robijn Tilanus is uitgebreid in de pers besproken. Een paar citaten:

‘Een uniek meesterwerk’
– Maarten ’t Hart in Vrij Nederland

‘Voor iedere muzikant een aanrader!’
– Muziekwereld

‘Vernieuwend… Verfrissend.’
– Trouw

‘KWINTessens kan gelden als het standaardharmonieboek voor alle leerlingen en studenten in het muziekonderwijs. Op zeer duidelijke en bijzonder aantrekkelijke wijze zet auteur Robijn Tilanus de klassieke harmonieleer uiteen.’
– Het orgel

KWINTessens bestellen via de webshop

KWINTessens kun je hier bestellen. Het kost € 24,95 inclusief BTW. KWINTessens telt 256 bladzijden; een cd met alle muziekvoorbeelden is bijgevoegd.
Inmiddels is het boek in de zesde druk. Er zijn zo’n 15.000 exemplaren verkocht. En er verschenen een Engelse vertaling en een Duitse vertaling.