Drie leerlijnen

Op de Improvisatie Academie wordt gebruik gemaakt van drie leerlijnen: hart – handen – hoofd. De drie leerlijnen vullen elkaar aan. Samen behandelen zij alle aspecten die aan bod komen om een muziekinstrument te leren. Ik heb drie boeken geschreven die elk ingaan op een leerlijn. Samen vormen zij een triologie. Benieuwd met welk boek jij het best kunt beginnen? Bekijk dan de beschrijvingen hieronder om te zien wat het best bij jou past.

1. Klankduiken

Leerlijn ‘Moeiteloos musiceren vanuit je hart’ (je hart staat centraal).

Voor wie?
Voor iedereen die nog nooit gemusiceerd of geïmproviseerd heeft, maar daar wél naar verlangt. Ook voor als je al wel kunt musiceren, maar graag wilt leren om elke toon met meer gevoel te spelen. Dit een geweldige eerste stap om een sterke basis te leggen.


Wat leer je?
Je leert klankduiken. Klankduiken® is een kort stukje muziek improviseren van pakweg dertig seconden. Ondanks haar kortheid, heeft een klankduik zeggingskracht en het vermogen om mensen te raken. Door te klankduiken leer je spelenderwijs je muziekinstrument kennen.

2. Vrij spel

Leerlijn ‘Moeiteloos leren improviseren’ (je handen staan centraal)

Voor wie?
Voor iedereen die een instrument voor enige tijd bespeelt en die niet of nauwelijks kan improviseren, maar daar wél naar verlangt. Dit is een uitstekende volgende stap zodra je de basis van je instrument onder de knie hebt.


Wat leer je?
Je leert improviseren. Oftewel ‘klankduiken en verder zwemmen’. Alle aspecten van improvisatie komen in dit boek aan bod.

3. KWINTessens

Leerlijn ‘Moeiteloos inzicht in de harmonieleer’ (je hoofd staat centraal)

Voor wie?
Voor iedereen die de ‘grammatica van de muziek’ (oftewel de ‘harmonieleer’) op een moeiteloze manier wil leren. Voorkennis is niet vereist, we beginnen helemaal vanaf het begin.


Wat leer je?
Toonsoorten, akkoorden, de kwintencirkel, modulaties, de kerktoonsoorten, enzovoorts. Je hoofd staat hierbij centraal, want het gaat om begrijpen. Maar het voelen en spelen worden verbonden met het begrijpen. Zodat dat wat je leert niet in je hoofd blijft steken, maar verbonden wordt met je hart en je handen.